Европейската комисия  предлага  да бъде напълно спряно прилагането на споразумението

...
Европейската комисия  предлага  да бъде напълно спряно прилагането на споразумението
Коментари Харесай

ЕК предлага премахване на визовите облекчения за руснаци

Европейската комисия  предлага  да бъде изцяло спряно използването на съглашението на Европейски Съюз за визови облекчения с Русия. Това значи, че съветските жители повече няма да се употребяват с фаворизиран достъп до Европейски Съюз и процесът на кандидатстване за виза за тях ще стане по-продължителен, по-скъпоструващ и по-труден, оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

Държава като Русия, която води нападателна война, не следва да се употребява с омекотен визов режим, до момента в който продължава да организира деструктивната си външна политика и военна експанзия против Украйна, демонстрирайки по този метод цялостно неуважение на учредения на правила интернационален ред.

Преустановяването на визовите облекчения идва в отговор на нарасналите опасности и закани за ползите на Съюза в региона на сигурността и за националната сигурност на страните членки вследствие на военната експанзия на Русия против Украйна. Държавите членки ще имат огромна независимост на преценка при обработването на заявки за визи за краткосрочно престояване от съветски жители и ще могат да обезпечават по-голям надзор във връзка с съветските жители, пътуващи до Европейски Съюз.  

Облекчаването на визовия режим сред Европейски Съюз и Русия влезе в действие през юни 2007 година То улеснява издаването на визи на жители на Съюза и на Руската федерация за плануван престой от не повече от 90 дни в границите на всеки 180-дневен интервал. Към 1 септември 2022, към 963 000 руснаци са имали годни визи за Шенгенското пространство.

Съюзът ще остане отворен за избрани категории съветски претенденти за виза, пътуващи за съществени цели, измежду които по-специално членове на фамилиите на жители на Европейски Съюз, публицисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Днес Комисията показва също предложение по отношение на непризнаването на съветски паспорти, издадени в окупираните региони на Украйна. Те са резултат от политическото съглашение, реализирано от министрите на външните работи на неофициалната им среща на 31 август, по отношение на общи и координирани бъдещи дейности по отношение на издаването на визи за съветски жители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР